אז כידוע מדובר באחת ממנות הדגל של המטבח הפרסי.
ולמי שלא יודע סבתי היקרה רבקה קונפורטי לשעבר מנשה שתזכה לחיים ארוכים ובריאים (אימו של אבי).
נולדה באפגניסטן משם עלתה לאיראן (פרס) במטרה להגיע לציון ארץ ישראל עליה חלמו היא
ובני משפחתה מזה דורות בגולה.
וכל זאת בגפה ובגיל 12, לימים היא התאחדה עם משפחתה גדלה בגרה ונישאה
לסבי שעלה מבולגריה (זה סיפור לפעם אחרת) אז כן יש לי סבתא אמיצה, חכמה, אוהבת, אישה
מיוחדת מאד,ובעיקר בשלנית אלופה.
בתור ילדה קטנה אני זוכרת את עצמי נצמדת לסבתא שואלת שאלות על בישול,
רושמת מתכונים ומנסה להכין בעצמי.
עד היום אני מאחלת לעצמי שטיפה מחכמתה תידבק בי.
חיידק הבישול דבק בי בגיל 10 מאז עברו תחת צלחתי ומטבחי המון
תבשילים שונים ואף למדתי בישול וקונדיטוריה באופן מקצועי וניהלתי פסים שונים
במסעדות אבל אין מה לעשות לא היה ולא יהיה כמו האוכל של סבתא ככה זה שמרגישים אהבה
בצלחת.
התבשיל הזה חורשט סבזי מלווה את ילדותי, סבתא הייתה מכינה אותו בימים
קרים ובאירועים מיוחדים ואני בעיקר זוכרת אותו מוגש בשמחות המשפחתיות באולמות
האירועים, הייתי ממש מחכה לו. טעמו של התבשיל הזה לצד השיר ANAR ANAR anar anar קישור לשיר חקוקים בזיכרוני ותמיד מרגשים אותי.
אני זוכרת את סבתא שלי יפה כל כך, אצילית, צנועה ומכובדת רוקדת עם
אחיותיה ואני לידה בשמלה מפוארת רוקדת ושמחה יחד איתן. תמיד הייתי מבקשת והיא
הייתה מפרשת לי את מילות השיר.
שיר אהבה נוגה מתובל בפרחים
ורימונים.
כשבגרתי או לפחות חשבתי שבגרתי ונישאתי השיר הזה נוגן בחתונה שלי
ורקדתי איתה עם סבתא שלי סוג של סגירת מעגל.
אז נחזור לתבשיל מדובר בתבשיל עשיר עם המון ירק חורשט (תבשיל) בדרך כל
תבשיל קדרה בבישול ארוך סבזי – ירק.
לסבתא שלי תמיד יש לימון פרסי שחור במטבח בתוך צנצנת בארון התבשילים
לכל מקרה.
היום התעוררתי לגשם ומר פייסבוק היקר הזכיר לי זכרון מלפני 3 שנים
תמונה של חורשט סבזי שהכנתי, אז כמו שאומרים התחשק לי להכין ורצתי לשוק לחנות
התבלינים לקנות לימון פרסי שחור, קיים גם לימון פרסי צהוב, ההבדל ביניהם שאת הצהוב
מייבשים באוויר או בתנור ואת השחור מכינים בבישול איטי בסירים בדומה להכנת פחמים
שניהם מצוינים ונותנים ארומה מיוחדת לתבשיל אני אישית מעדיפה את השחור.
אז אחרי כל הזיכרונות וההשתפכויות שלי קבלו את המתכון שלי לחורשט סבזי.
רכיבים:
קילו בשר כתף בקר חתוך לקוביות (בדומה
לגולש)
2 כפות שמן זית
300 גר' גרגרי חומוס מושרים ומסוננים (אפשר
גם עם סנפרוסט)
300 גר' שעועית אדומה או לבנה אותו
כנ"ל הפעם השתמשתי בשעועית לבנה
1 בצל קצוץ קטן
3 ליטר מים
1 כפית כורכום
1 כף מלח ים אטלנטי
3 לימונים פרסים שחורים
1 כרישה חתוכה החלק הלבן
מיץ משני לימונים טריים
ירק לשטוף היטב ולקצוץ
צרור פטרוזיליה
צרור שמיר
צרור כוסברה
אופן ההכנה:
בסיר גדול מניחים כף שמן זית מטגנים את
הבצל הקצוץ (מוציאים מהסיר לאחר הטיגון ומניחים בצד).
מכניסי לתוך הסיר את קוביות הבקר וסוגרים
היטב מכל צד.
מוסיפים פנימה לתוך הסיר את הכרישה החתוכה
ומערבבים.
מוסיפים את גרגרי החומוס והשעועית
ומערבבים.
מוסיפים את התבלינים + מים עד לכיסוי מלא
ומביאים לרתיחה שלב זה לוקח כ 20 דק' לאחר מכן מנמיכים ומבשלים על להבה נמוכה
כשעה.
בינתיים במחבת נוספת מחממים כף שמן זית
ומטגנים את כל הירק הקצוץ עד שצבעו הופך עמוק יותר.
מוסיפים את הירק הקצוץ לתבשיל ומבשלים במשך
עוד כשעה עד לצמצום נוזלים והסמכה.
לפני ההגשה מתקנים תיבול (בודקים שלא חסר
מלח )מוסיפים את מיץ הלימון הטרי מבשלים עוד כ 10 דק' ומגישים רצוי לצד אורז לבן.
כמו שאמרתי אהבה בצלחת.
באהבה,
שרון
תגובות
הוסף רשומת תגובה